Nemački saveti za bolje korišćenje energije u domaćinstvima

nemacka

Ne spuštajte roletne noću, ne pokrivajte radijatore zavesama i adekvatno provetravajte prostorije!   

Pred svaku grejnu sezonu uvek je dobro pripremiti na vreme sve moguće mere koje donose uštedu energije, a samim tim i uštedu kućnog budžeta. Za naš portal, iz projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu“ koju sprovodi GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) donose par korisnih saveta, koje svako može da primeni u svom domaćinstvu.

Saveti za ispravno grejanje

Da bi se smanjili veliki toplotni gubici kroz staklene površine na termičkom omotaču preporučuje se spuštanje roletni ( i drugih vrsta zastora ) u toku noći, posebno ukoliko postoji prekid u režimu grejanja.

Nameštaj koji stoji ispred radijatora, odnosno, zavese koje vise ispred radijatora sprečavaju protok toplote u sobu.

 

Nameštaj i zavese ne treba nikada da se nalaze direktno ispred radijatora! Nameštaj koji stoji ispred radijatora, odnosno, zavese koje vise ispred radijatora sprečavaju protok toplote u sobu. U tom slučaju, ventil mora se više otvoriti kako bi se postigla željena temperatura u prostoriji. Na taj način se povećava temperatura zida iza grejnog tela i dolazi do gubitka toplote na tom mestu.

Pogledajte još i: Medjunarodne selidbe u Nemačku

Saveti za ispravno provetravanje prostorija

Nikako ne treba stalno držati nagnut prozor! Kada je prozor nagnut, neprimetno dolazi do konstantnog gubitka toplote. Da bi se zadovoljili neophodni uslovi vazdušnog, a uz očuvanje toplotnog komfora u prostoriji, preporučuje se češće i kraće otvaranje celih prozora.

Saveti za sprečavanje nastanka buđi

U određenim stambenim prostorijama, zbog njihove namene, prisutna je velika koncentracija vodene pare (kuhinja, kupatilo). Kako bi se sprečilo stvaranje buđi u ovim prostorijama neophodna je adekvatna ventilacija. Ona se najlakše postiže instalacijom jednostavnih sistema mehaničke ventilacije (aspirator, ventilator).

Ukoliko ne postoji druga mogućnost nego se veš mora sušiti u stanu, trebalo bi češće provetravati prostoriju.

Saveti za manje građevinske radove

Zaptivne trake za prozore i vrata su jednostavno rešenje za zadržavanje toplote unutar prostorije. Njih je moguće kupiti u prodavnicama u kojima se prodaju alat i oprema za samostalne zanatske radove u kući. Ne koštaju mnogo i jednostavne su za upotrebu. Ova mera može ne samo da smanji potrošnju energije, već i da unapredi osećaj komfora u prostoriji.

Izvor: Gradnja

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply